Exkurze do pivovaru Radegast - VII.A, VIII.C 25.10.2023

Pivo je náš český národní nápoj, a proto jsme se tentokrát vydali po stopách jeho výroby přímo do pivovaru v Nošovicích. V návštěvnickém centru jsme nejdříve shlédli krátký film o historii pivovaru samotného a o vzniku specifického druhu piva, kterým je tento pivovar charakteristický a o jehož slávu se především zasloužil první sládek tohoto pivovaru pan Jaromír FRANZL.

Poté jsme se vydali na poměrně dlouhou cestu složitým labyrintem celého provozu doslova od střechy až po sklep. Prohlédli jsme si nejdříve velké sklady pivních sudů a tanků, kterými se pivo vyváží ke koncovým zákazníkům a poté jsme vyšplhali nepočítaně schodů do sladovny, kde celý proces výroby piva vlastně začíná. Viděli jsme, a mnozí z nás i ochutnali, všechny druhy sladu, ze kterého se pivo Radegast vaří, a pak jsme mohli nahlédnout do samotného srdce pivovaru - varny, kde bylo opravdu horko doslova a do písmene. Pivo se v obrovských 650hl varnách vařilo, odkalovalo a postupně čistilo v obřích filtrech, aby pak putovalo trubkami do další fáze výroby. Přitom jsme mohli vidět pstruhy, které firma používá k detekci čisté vody, které mimochodem spotřebuje při své výrobě nejméně ze všech našich pivovarů! 

Cestou do sklepa - gigantických a velmi těžkých ocelových tanků usazených v betonové obálce -  jsme již mohli cítit charakteristickou vůni piva, to proto, že do tanků se přidávají kvasnice. Netušili jsme, že tato část provozu je nebezpečná, protože při kvašení vzniká oxid uhličitý a zaměstnanci musí proto dávat velký pozor na jeho koncentraci, aby se nepřiotrávili.

Nakonec se hotové pivo dostane až na superrychlé moderní stáčecí linky, kde se pivo stáčí buď do lahví nebo plechovek. Mohli jsme sledovat, jak rychlý je proces plnění a dozvěděli jsme se, že firma je schopna za 1 hodinu vyrobit až 60 000 plechovek a 58 000 lahví!! Toto množství je tak obrovské, že na konečnou manipulaci a balení používají v pivovaru chytré samořídící roboty.

A když jsme se na závěr dozvěděli, že firma nabízí svým zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům jako bonus možnost vypít po pracovní době libovolné množství piva za 3Kč/l ve firemní hospůdce, začali se někteří z nás ptát, jaké má firma požadavky při přijetí do zaměstnání a jaké je k tomu i potřebné vzdělání  Však i to bylo cílem exkurze, zjistit, jak to v různých provozech nejen vypadá, ale s blížícím se rozhodování o svém budoucím zaměstnání i zda je takové povolání do budoucna zajímavé a perspektivní. Proto se jistě již brzy opět vydáme do dalších provozů v blízkém okolí a samozřejmě se s Vámi podělíme o nabyté zkušenosti a zážitky.

Mgr. Mario ZEMÁNEK, Mgr. Vladimíra HORÁČKOVÁ, Jana SLÍVOVÁ

Kontaktovat zaměstnance

Odesláním formuláře souhlasíte s ochranou osobních údajů.

Zavřít