5. C – Středověký den

Na začátku tohoto týdne jsme se vypravili na Slezskoostravský hrad, kde jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli, jaké to bylo žít na hradě v době středověku. Navštívili jsme erbovní síň, kde jsme se dozvěděli, že král některé hrady mnohdy ani nenavštívil a že za hrad odpovídal například rytíř. Seznámili jsme se s jeho povinnostmi, každodenním životem, ale i se zvyklostmi obyčejného středověkého člověka. Velkou radostí pak bylo potěžkání zbraně a štítu, stejně jako šatů a dobových ozdob.

Další zastávkou naší exkurze byla kaple, kde jsme si poslechli, jak žil a pracoval hradní kaplan. Za autentické atmosféry jsme si vyzkoušeli psaní husím brkem a brkem z rákosu. Byť to byl skvělý zážitek, ve škole radši zůstaneme při psaní klasickým perem.

Poslední zastávkou byl Malý sál, ve kterém jsme si povídali o středověké kuchyni. Zjistili jsme například, které dochucovadla byly ve středověku nejdražší, nebo proč byla místo chleba oblíbenější placka z mouky a vody, kterou jsme si také vyzkoušeli.

Po celou dobu exkurze jsme měli možnost získat dobové mince, které si správnými odpověďmi vysloužili hned čtyři z nás.

Před cestou zpět jsme se posilnili svačinou a krátkým odpočinkem, kdy nám dělal společnost pejsek pana průvodce, který nám krásně zpříjemnil závěr skvělého dne.

Jídelníček

Polévka
Česneková s bramborem
Oběd
Maminčino kuřecí stehno pečené, těstoviny se žampiony a pórkem, přesnídávka, voda s citrónem
Oběd BL
Česneková s bramborem/blp/, maminčino kuřecí stehno pečené, těstoviny se žampiony a pórkem/blp/, pře

Virtuální prohlídka

Objevte naší školu z pohodlí domova